Reviews

Maak kennis met de wasbol!

Ik zocht en vond de wasbol! Lees er hier alles over!

Kleine wasjes, grote wasjes

Ik weet niet hoeveel machines ik op een week volprop, maar er lijkt nooit een einde aan te komen. Rompertjes, eenzame sokken, jeansbroeken met grasknieën,  sportsokken, … Kilo’s en kilo’s kleding wordt er elk jaar in een gemiddeld huishouden gewassen.

Nu is het zo dat bij dat wassen ook iets minder leuk komt kijken: het wasproduct. Als je nu vloeibaar of poeder gebruikt, ideaal is dat allemaal niet voor ons milieu. Denk aan de verpakking, de chemische troep die erin zit, waarvan de meerderheid gewoon weer wegloopt, de verpakkingen van de pods die bijdragen aan de plasticsoep, en ga zo maar verder. En dan heb ik de portefeuille nog niet vermeld, want die wordt ook niet erg blij natuurlijk van al die pakken wasproduct.

Maar de meesten onder ons zijn het natuurlijk zo gewend. Kleren worden vies, dus moeten ze gewassen worden met zeep. Simpel.

En zo zou het ook moeten zijn. Maar in de huidige maatschappij is het ook onze taak om bewuster om te gaan met alles wat we gebruiken. Dus toen mijn laatste doos waspoeder op was ging ik op zoek naar alternatieven.

De alternatieven

Er zijn een paar websites waar ik wel eens naar kijk als ik “iets ecologisch” wil hebben of doen. Zo is er “levenzonderafval” en ben ik dol op de winkel (online én in het echt) van Blabloom.

En wie kwamen we tegen op deze websites? Het EcoEgg en Seepje! Nu gebruikt onze Rose al even Seepje, dus ik dacht: dan ga ik voor de wasbol van EcoEgg. 🙂

Eco Who? Eco Egg!

Op de website van Blabloom, die overigens een officiële dealer van EcoEgg blijken te zijn, vond ik verschillende producten: wasbollen, droogbollen, machine detoxers, … Tijd dus om op onderzoek te gaan. En wie kan je daar beter bij helpen dan Google himself?

Maar ik hou niet zo van Google. De kans bestaat dat je zoekresultaat commercieel getint is en de reviews op de verschillende productforums zijn ook niet altijd even eerlijk. Dan maar zelf zo een wasbol testen hè? Een kleine rekensom vertelde me dat ik 32,85€ zou moeten besteden om alles zelf te testen. Want zonder mijn machine eerst te detoxen (de zeepresten die jaren van waspoeder gebruik hebben achtergelaten verwijderen) kan ik natuurlijk niet checken als de geur en het resultaat oké zijn. En als we dan toch eieren in de was beginnen te zwieren, waarom dan niet het droogei ook ineens testen?

20191226 Eco egg 1

Zo gezegd, zo gedaan!

Ik ben nu, bij het schrijven van dit artikel, aan 6 gewassen en gedroogde machines. Misschien nog niet genoeg om te weten als de wasbol van EcoEgg duurzaam is (ze beloven 210 wasbeurten met één verpakking) maar wel al voldoende om te weten hoe de was ruikt en als ik alles proper krijg.

Nu moet ik wel zeggen dat er afgelopen weken geen kaka-rompertjes of grasknie-broeken in de was zaten. Wel smoezelige sokken en onfrisse t-shirts én een set lakens met k*ts.  Prima om mee te testen!

Maar natuurlijk begon ik eerst met de detox. In het doosje zitten meerdere tabletten, dus je kan vaker detoxen. Handig!

20191226 Eco egg 3

Hoe deed het EcoEgg het in de was?

Wel, eerst moet je alles zelf in elkaar steken: je vult het harde ei met twee soorten bolletjes. In de verpakking zit er één zakje met zwarte bolletjes en meerdere zakjes met witte bolletjes. Volgens het bijgevoegde briefje verslijten enkel de witte bolletjes en blijven de zwarte bolletjes bestaan. Eens de witte bolletjes te klein zijn geworden of niet meer voldoende reinigen dien je ze te vervangen.

Het ei of de wasbol, hoe je het beestje ook wil noemen, kan je jaaaaaren blijven gebruiken. Belangrijk bij het ei is wel dat je het na elke wasbeurt laat drogen. Laat het dus niet in het machine liggen, en gooi het al zeker niet in je droger.

Het handige is wel, eens alle bolletjes in het ei zitten moet je bij elke wasbeurt gewoon het ei in je trommel zwieren! Geen gedoe met waspods in beveiligde dozen, poeder waar je van niest, maatbekers en klonters in je waslade bij goedkope versies. Hatseflats en je kan starten met wassen.

De hamvraag: was er schuim??

Ik moet toegeven dat ik me als eerste afvroeg als het wel zou schuimen. Want zonder schuim is het toch moeilijk te geloven dat het je was proper krijgt? En ik had al vernietigende artikels op internet gelezen over wasbollen die niet beter waren als je was doen met… water! Dus heb ik bij elke wasbeurt een wekkertje gezet om halverwege eens te gaan gluren. Zie hier het bewijs! Het schuimt! Hoe dat komt? Geen idee, ik heb me niet verdiept in de technische specificaties maar het schuimt!

20191226 Eco egg 12

Het verdict!

Simpel: ik hou hem! Op dit moment is mijn was elke keer weer proper en hij voelt ook goed als hij uit het machine komt. In combinatie met de dryer eggs, die er voor zorgen dat je droogkast minder lang moet draaien, is mijn was proper, zacht én ruikt hij lekker. Ik koos dan ook voor de dryer eggs, AKA droogbollen, mèt geur (niets chemisch, maar essentiële oliën).

Het lijkt wel alsof ik gewoon met zeep heb gewassen, alleen is de geur niet zo overheersend en voelt de kleding zachter aan. Onze huidjes lijken het ook allemaal te appreciëren, want bij bepaalde wasproducten en zeker wasverzachters had ik wel eens een ventje in huis die er last van had, maar dat is nu ook niet meer.

Dus, ik heb mezelf opgelegd dat ik onze EcoEgg wasbol nog een maand extra ga testen, en als dat goed gaat ga ik iedereen in mijn omgeving even enthousiast maken. En mijn mama? Die krijgt dan een leuke roze wasbol van mij cadeau. Of een andere kleur of geur. 🙂

#NOSPON

Ik wil er even bij vermelden dat geen enkel product of websitevermelding in dit artikel gesponsord is. Na mijn opzoeking was mijn eerste reflex trouwens om alles online te bestellen op een random website, maar toen bedacht ik me: hoe ecologisch kan je wassen als je er een vrachtwagen voor naar je huis laat rijden ipv het zelf ergens op te pikken. In dit geval bij de kei leuke (echt een aanrader, seriously) Blabloom, die op de weg naar opa en oma liggen. Iets met vliegen en een klap? 😀

UPDATE UPDATE UPDATE

Ik gebruik de EcoEgg producten nu een halfjaar en ben nog steeds zeer tevreden. De was is nog steeds proper, alles ruikt fris en ik heb nog maar één keer balletjes moeten bijvoegen. Ik DETOX mijn machine wel net iets vaker dan de aangeraden 6 maanden omdat ik dat properder vind. Toen ik nog met waspoeder waste verdoezelde de sterke parfum natuurlijk alle nare luchtjes, maar nu, met de wasbol, wordt dit niet meer verdoezeld.

Ik kocht ook een tweede wasbol aan omdat ik het gevoel heb dat hij minder goed werkt als hij nog nat is van de vorige wasbeurt. Maar dat kan inbeelding zijn.

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!