Moederschap

Mama’s zijn altijd te streng

Voor zichzelf… En misschien ook wel een beetje voor andere mama’s.

Geef het maar toe, je verwachtingen voor jezelf liggen naar alle waarschijnlijk een beetje te hoog. Want wie wilt nu niet de perfecte mama (of papa) zijn?

Het ouderschap op de weegschaal.

Ik zou honderden to-do-lijstjes kunnen maken met zaken die ik nog wil (en moet) doen.

Van het wassen van de ramen, het bezoeken van speeltuinen, films die ik graag wil zien, tot klusjes die al drie jaar op zich laten wachten #fotoboek.

Vergeet nu, in deze Corona tijden, vooral ook niet om thuisonderwijs bij op het lijstje te zetten. En nu we toch bezig zijn, misschien ook nog wat van thuis uit werken?

Maar in al die lijstjes is er een ontbrekend en cruciaal element:

TIJD.

Ik heb tijd te kort.

Cliché, maar o zo waar wanneer je zaken wilt doen met je kinderen, je man, je familieleden, je vrienden en last but not least; jezelf. En vergeet vooral dat huishouden er niet tussen te proppen.

Ik weet niet hoe anderen het doen. Want bij mij geraakt het allemaal niet eens op een to-do-lijstje. Want ja, geen tijd.

En dan voel ik me best wel schuldig. Wanneer ik besef dat mijn bus droogshampoo op geraakt. Of wanneer ik zie dat andere gezinnen wel naar een pretpark zijn geweest (pre-corona dan, hè)…

Misschien is het gewoon een kwestie van te veel willen. (TE) veel interesses en (TE) veel “goede” voorbeelden. Worden we niet allemaal overprikkeld?

De weegschaal met een perfect huishouden én leuke avonturen (met je kinderen) is moeilijk in balans te houden.

Moeten we net meer tijd besteden aan wat leuk is, in plaats van aan wat moet?

Is het een kwestie van niet zo streng te zijn voor jezelf wanneer spelen met de kinderen voorgaat op de was doen. Of wanneer een avondje zetelhangen met je man voorgaat op wat computerwerk?

Laat staan dat je dan ook nog eens al die leuke uitstapjes kan afvinken van je to-do-lijst. *

*Never mind. Corona heeft dat al vakkundig van het to-do-lijstje gezwierd. Nu hebben we ik elk geval wel meer tijd om juffrouw te spelen… Tellen Smartgames ook als thuisonderwijs?

Soms hè. Niet altijd. Iets met een gulden middenweg ofzo.

Of is het eerder, kiezen is verliezen?

Ik kan namelijk erg geprikkeld worden als de keuken nog overhoop staat als ik terug thuis kom. Of wanneer de badkamer ontploft is vlak voor ik wilde gaan slapen.

Maar zoals die quote zegt, die menig moeder wel eens geliked heeft op Facebook:

“Good moms have sticky floors, dirty ovens and happy kids”

“Je kinderen zullen niet onthouden hoe proper het huis was, maar wel hoeveel plezier je samen maakte”

Ik laat mezelf toe om (af en toe) achter te lopen. Dan knijp ik wel een oogje dicht als ik thuis kom in een keuken waar de cornflakes nog op tafel staat. Of wanneer de living nog één groot kussen-fort is.

Want de was en de strijk vliegen (jammer genoeg) niet weg, de tijd doet dat wel.

In plaats van de stofzuiger opnieuw boven te halen na het ontbijt (of eender welke maaltijd. Spaghetti – confetti, wat is het verschil?), en dat mijn kinderen vierkante ogen krijgen achter de tv, zit ik liever een uur op mijn knieën om voor de derde keer de Duplo trein op te bouwen.

En eerlijk, ik hoef niet al die leuke uitstapjes te doen die iedereen maakt. Of foto’s te hebben van super leuke en exotische vakanties. Dat mag wel natuurlijk. Maar het moet niet. Ik zal niet gelukkiger worden als ik, koste wat kost, ook naar *vul jaloersmakende vakantiebestemming naar keuze in* ben geweest vanwege één of andere sociale druk. Wat is er mis met grote avonturen in de tuin of een kussen-fort in de woonkamer?

*Hahaha, toch iets waar die Corona voor deugd. Iedereen heeft dezelfde vakantiebestemming. #lachenmetmiserie

But what about me?

Ik zou alleen nog iets moeten vinden om mezelf niet weg te cijferen…

Graag zou ik nog eens een boek lezen dat niet over Peppa Pig gaat of over de Gigantosaurus. Of een film zien op het grote scherm. En ja, dat mag zelfs Frozen 2 zijn. (Graag zelfs). 

*Rose checkt het programma van de cinema. Frozen 2 met de oudste. Dat is toch win-win, niet?*

Nota: dit artikel is een tijdje geleden geschreven, maar vanwege obvious reasons, niet online geraakt. Vandaar de aanvullingen met hedendaagse Corona wijsheden…

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d