Reviews

Ecologische stapjes die ook jij kan zetten!

Ben jij bezig met het klimaat? Met onze aarde? Met het milieu? Lig je wakker van onze blauwe kauwgumbal? Zegt het woord ecologisch je iets? Of CO2 afdruk? Hopelijk wel! En onderneem je zelf ook al stappen om het “beter” te doen? Wij helpen je anders graag op weg!

De fanatiekelingen…

Ik dacht vroeger altijd dat iedereen die zich inzette voor het milieu, vegetariër was of sprak over consuminderen en ecologisch verantwoord leven, een maniak was. Ik vond het nogal fanatieke mensen. Ze overdreven zelfs naar mijn mening. Fanatiekelingen vond ik het.

Shoppen, consumeren, lekker eten, kopen waar ik zin in had, … allemaal zaken die op mij van toepassing waren toen ik pas alleen woonde. Eten weggooien, kleren afdanken die ik nog nooit gedragen had, het dertigste paar schoenen kopen omdat ik er zin in had, het water laten lopen tot het warm was en telkens halfvolle producten in de vuilnisbak zwieren omdat ik ze toch niet zo fijn vond… Ik deed waar ik zin in had, zonder ook maar ooit aan de impact op het milieu te denken. Het zou allemaal wel zo geen vaart lopen toch? En ik betaalde er toch voor?

Die aardbol, die roept om hulp!

Maar de laatste jaren begin ik meer en meer te beseffen dat we niet op anderen moeten rekenen. De politiek zal er niet voor zorgen dat alle single-use-plastic verboden wordt en dat al onze voeding biologisch, ecologisch, eerlijk en Co2 vriendelijk is. Neen. Afwachten en toekijken is geen goed plan.

Maar wat dan? Meteen alle plastic bannen? Nooit meer vlees. Zelf kippen kweken en mijn eigen sokken breien? Heb ik dan ook een schaap nodig? En mag ik nog wel eieren eten?

Wat dacht je van kleine stapjes?

Het probleem met velen onder ons is onze manier van denken. We kijken naar die enkelen die heel bewust en op en top ecologisch leven en we denken: “ach, dat kan ik toch nooit” en vervolgens doen we helemaal niets. Stupid! Want als we allemaal een kleine inspanning zouden leveren zou onze mooie aardbol stukken beter worden.

En daarbij, als je kinderen op de aarde zet, dan doe je toch aan lange termijn denken? Dan moet je ook je steentje bijdragen en zorgen dat zij in een mooie wereld kunnen opgroeien!

Maak het eens simpel

Wel, als je dus denkt dat het moeilijk is of je geen zin hebt om echt volledig de boeg om te draaien, dan geef ik je hier een aantal simpele tips die je gemakkelijk kan toepassen.

  • Open verpakkingen die “op” zijn. Er zit altijd nog kei veel tandpasta of crème of wat dan ook in zo een tube! Een knipje erin, en je kan nog enkele dagen verder voor je een nieuwe moet aanschaffen. Net zo voor make-up potloodje in zo een plastic potloodje wat je omhoog draait!
  • Laat geen water weglopen als je wacht op warm water in de keuken. Vang het op in een Brita-waterkan bijvoorbeeld. Ik heb een fluitketel waarin ik het koud water opvang als ik wacht op warm, of omgekeerd. Is dat later afgekoeld, dan gaat het in de Brita kan en drinken we het op. Of ik zet de fluitketel op een kookplaat die ik gebruikte en die nog aan het afkoelen is, en ik heb warm water om iets af te wassen of thee te zetten.
  • Heb je een afwasmachine? Dan spoel je misschien alles eerst af? Veeg het eens af met een spatel? Je bord wordt zo bijna proper en je hebt geen drup verspild. Toch liever onder de kraan? Help het water dan een handje door het vieze bord of dergelijke af te vegen en het niet een halfuur onder het water te houden tot alles eraf gespoeld is.
  • Koop geen drinkwater in plastic flessen. Je betaalt zowat tien keer de prijs, de fles gaat het milieu in, je water zit vol microplastics, en er zitten zeker niet meer vitamines in dan datgene wat uit je kraan loopt! Check zeker dit filmpje eens! Hou je van bruiswater? Maak het dan zelf!
  • Vermijd Single-Use-Plastic, zoals rietjes, bekertjes, bordjes, … die maar één keer gebruikt kunnen worden. Investeer liever in zaken die langdurig gebruikt kunnen worden. Ik gebruik aluminium of rubberen rietjes (die standaard in mijn handtas zitten want ik haat die kartonnen dingen die je soms krijgt!) en heb plastic picknick bordjes die jaren meegaan en elke dag gebruikt worden. En dan zwijg ik nog over bestek! Weiger aub elke vorm van plastic bestek. Al ooit dit filmpje gezien over de immense weg dat een plastic lepeltje aflegt alvorens het in jouw handen terechtkomt om er niet eens mee te roeren??
  • Let ook op in je badkamer. Oorstokjes met een plastic staafje zijn nefast voor onze zee-diertjes. Zelf de Aldi verkoopt de versie met stevige (en verantwoorden) kartonnen staafjes. Je hoeft dus zeker niet in te boeten qua comfort. Er bestaan ook versies die je kan hergebruiken. Ik testte ze zelf gedurende een periode maar was toch niet zo fan van het rubberen opzetstukje én met die rubberen versie krijg ik mijn eyeliner niet bijgewerkt. Oops.
  • Wist je trouwens dat ook watjes een ramp zijn voor ons milieu? Het vervaardigen ervan én de afvalberg. Er zijn ondertussen enorm veel alternatieven. Ik gebruik wasbare wattenschijfjes van ImseVimse en ben er zeer tevreden over. Er zijn er ook die dankzij hun vezel je make-up verwijderen, zelfs zonder product!
  • Sta je onder de douche? Zet dan eens de stopwatch op de eerste keer en tel eens uit hoeveel water je verbruikt als je bedenkt dat je per minuut ongeveer vier liter verbruikt (Ongeveer 10 als er geen spaarknop op zit). Een gemiddeld bad zit trouwens aan 75 liter (en dan is het maar 3/4e vol!). Zet dan de volgende keer eens de timer op voor 5 minuten en probeer je hier eens aan te houden! En ook hier: tijdens het inzepen, haren kammen, benen scheren, noem maar op: zet de kraan uit! Het is niet omdat het uit de kraan komt en we ervoor betalen dat het oké is om het gewoon weg te laten lopen. Besef je wel dat wij drinkwater over ons heen gooien in de douche? En er in liggen te weken als we in bad gaan? Klinkt toch behoorlijk decadent als je weet dat ze in andere landen tekorten hebben? Lees hier meer water tips…
  • En waarom niet het eerste water voor je douche of bad, wat nog te koud is, opvangen in een emmer voor je plantjes? Of om je toilet een keer mee door te spoelen?
  • Over toiletten doorspoelen gesproken. Hoeveel mensen snuiten hun neus met toiletpapier en gooien het papiertje vervolgens in het toilet om het dan door te spoelen? Zomaar los even tien liter (drink-)water voor een papiertje?
  • Heb je kids die dol zijn op speelgoed met batterijen? Investeer dan een keer in oplaadbare batterijen. Het vervaardigen van batterijen en de grondstoffen ervan zijn enorm belastend voor onze maatschappij. Als je dan bedenkt dat jij ze gebruikte om een bal aan het rollen te krijgen terwijl hij “wiiieeeeee wiieeeeee wiieeeeeee lalalalal” toetert voor je ukkepuk? Nou…
  • Heb je een diepvries? Dan heb je hopelijk ook al diepvriesbakjes in plaats van zakjes? Wist je trouwens dat de bakjes van afhaaleten vaak ook de diepvriezer en het afwasmachine in mogen? Nog te vaak zie ik mensen ze gewoon weggooien! Onze lokale chinees gebruikt ze en ik ben er dol op! Stapelbaar, beschrijfbaar, transparante deksel, mogen in de microgolf en overleven het afwasmachine. En zit er geen eten in, dan wel knopen, kleurpotloden of oplaadbare batterijen. 🙂
  • Recycleer en sorteer je verpakkingen en afval. Zorg dat je afval op de juiste plek terechtkomt en wees kritisch, het is niet omdat jij het niet meer wil dat het ook afval is. Misschien is iemand anders er blij mee. Al eens aan de kringwinkel gedacht? En ook omgekeerd. Moet alles wat je nodig hebt persé nieuw zijn? Is dat Monopoly speel niet meer bruikbaar omdat er een huisje mist? Of moet die Barbie persé naar het stort omdat ze maar één schoen meer heeft?
  • Gooi je groente- en fruitafval eens in een compostbak in plaats van in je vuilnisbak. Zeker als je een tuin hebt is zo een compostbak ideaal want zo een compostbak transformeert jouw bananenschillen of klokhuizen tot een goede compost voor eventuele plantjes. Woon je wat kleiner dan kan je ook werken met een kleine gft container of zelfs een wormenbak.
  • Maak eens soep van je “rubberen” groenten. 🙂 Iedereen koopt wel eens een courgette of een broccoli die vervolgens achter in de ijskast beland en vergeten wordt. Een week later is die mooie groente ineens een stuk minder knapperig en krokant. Weggooien? Tuurlijk niet! Draai hem in de soep of in je spaghettisaus! Zelfs wat rijper blijven er nog steeds voldoende vitamines inzitten om een meerwaarde aan je voeding te bieden. Bewaar je groenten en fruit sowieso juist, dat bespaart je ook al veel afval.

Heb je zelf al wat puntjes uitgekozen waar je mee aan de slag kan? Goed! Fijn om te horen dat je mee je best doet. Of misschien heb je wel gemakkelijke tips waar wij ook mee aan de slag kunnen? Zet ze zeker in de comments!

Interessante webwinkels

Na de kleine stapjes die je zelf kan zetten bezorg ik je hier graag een overzicht van een aantal webwinkels die schoonmaak- en/of verzorgingsproducten verkopen en dergelijke. Allemaal ecologisch en verantwoord en de meesten komen uit België én zijn familiebedrijfjes.

Deze lijst is maar een greep uit het immense aanbod, maar als ik jullie er al één kan leren kennen waardoor jullie iets herbruikbaar of ecologisch aanschaffen ben ik al blij. En natuurlijk zijn er ook nog anderen. Of webwinkels gefocust op meubels, kleding, tassen, … maar ik focus me nu dus even op eigen onderhoud, kids, of spulletjes voor je huishouden 🙂

Hello Blabloom

Ik kende het eerst als een kinderwinkel (duurzaam en ecologisch), maar je kan er ook spullen en producten voor je badkamer of je was en dergelijke vinden. Natuurlijk allemaal verantwoord.

Cent pur Cent

Niet alleen make-up maar ook herbruikware watjes en ontschmink-washandjes en dergelijke van het merk GLOV. Kei leuk en natuurlijk verantwoord!

Bio’ty lab

Zeer uitgebreide webshop. Ze verkopen trouwens ook het beroemde Konjac sponsje (wat ik zelf nog niet getest heb helaas) én van elk product staan de ingrediënten netjes op de site vermeld! Indrukwekkend!

Kudzu

Dé eco webshop. Zeer uitgebreid gamma van artikelen, voor de badkamer, de keuken, naar school, … noem maar op! Ecologisch op en top!

Druantia

Ruime keuze aan duurzame verzorgingsproducten.

Sebio

Ecologisch, biologisch en natuurlijk. En een gigantisch aanbod. Echt gigantisch.

Mocht je nog leuke webshops kennen of fysieke winkeltjes (zolang die Covid maar geen roet meer in het eten gooit!!!) dan mag je ze zeker spammen in de comments, dan vul ik het artikel aan.

Hopelijk draag jij ook je steentje bij!

°Alice knipt die plastic koekjesverpakking een beetje kleiner en checkt als hij nou echt wel in de nieuwe PMD zak mag?!°

Geen enkele van mijn verwijzingen/weblinks zijn gesponsord. 

Wil je de tips graag bewaren op je Pinterest? Waarom niet met deze handige link:

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d