Moederschap,  Reviews

Waar speelt een één-jarige nu echte mee?

Een huis vol speelgoed en toch is die lege doos interessanter….

Als jonge mama heb je veel vragen. VEEL VRAGEN.

En iedereen zal je tips en advies willen geven. Zoals ook Alice en ik. Maar net zoals alles in het leven, is jouw kleine spruit uniek. Wij kunnen dus alleen maar vertellen hoe wij het doen en niet hoe jij het moet doen.

Maar net zoals elke mama hangen ook wij onze ontdekkingen en ervaringen graag aan de neuzen van wie het wilt horen 🙂

Dat gezegd zijnde… Het echte onderwerp van dit artikel: Waar speelt een kind (tot en met 1 jaar) mee? Met andere woorden:

Welk speelgoed “moet” je kopen?

Ik ga het hier nu wel hebben over jongetjes want met meisjes heb ik geen ervaring. Ik ben zelf wel een meisje maar om eerlijk te zijn heb ik nooit met de poppen gespeeld!

Nu zullen er wel mensen zijn die vinden dat je geen onderscheid mag maken tussen jongens en meisjes *correct* Maar waarschijnlijk zit er toch ergens een met-auto’s-spelen-gen.

Welk speelgoed “moet” je kopen? Aangezien mijn woonkamer een hindernissenparcours voor gevorderden is, leek mij dit geen verkeerde vraag. Er is zoveel mooi en schattig en leuk en *eigenlijk kopen we dat speelgoed voor onszelf en niet voor onze kleine* speelgoed, dat ik veel te veel speelgoed heb… Dus leek het mij een leuk idee om eens na te gaan met welk speelgoed ons monstertje echt gespeeld heeft (en niet zomaar uit de kist heeft gehaald om in desbetreffende kist te gaan zitten)

 

Dit was wat ons monster gedurende elke maand aan het lachen bracht:

1 maand: YMCA-bewegingen
2 maanden: Chicco Baby Gym Duo
3 maanden: Spartelen
4 maanden: Rollen
5 maanden: Oball activity center
6 maanden: Schoenen
7 maanden: Kruipen
8 maanden: Klimmen
9 maanden: Afstandsbediening
10 maanden: Kiekeboe
11 maanden: Autootjes
12 maanden: Trompetje

Niet zo heel veel speelgoed te bespeuren! Maar dit zijn slechts hoogtepuntjes, als ik de foto’s ga bekijken (stiekem heb ik veel langer foto’s bekeken dan geschreven), dan zie ik toch een hoop speelgoed en andere spulletjes verschijnen 🙂

Eigenlijk zijn het vooral de stomste dingen, zoals de afstandsbediening van de televisie, een touwtje, een lege doos en een halfplatte zitbal, die voor veel plezier zorgen. Maar die dingen staan niet zo mooi in een speelkamer *het oog wilt ook wat* En daarbij vind ik dat, hoewel het veel plezier geeft, sommige dingen niet om mee te spelen zijn. Het is grappig als je kindje al de knopjes van de afstandsbediening wilt indrukken of met jouw telefoon begint te “telefoneren”, maar daar stopt het voor mij en trek ik me niets aan van de krokodillentraantjes. Daarom is er speelgoed! De babytelefoon is een perfecte vervanger van de echte telefoon en hier mag hij naar hartenlust mee bellen.

 

Ik ben mijn fotoarchief ingedoken en ben eens nagegaan waar ons monster nu echt veel mee heeft gespeeld en wat dus de moeite waard was.

BewarenBewaren

Dus wat zou ik kopen, wetende wat ik nu weet:

 • Knuffeldoekje – 1 à 2 knuffeldoekjes zijn wel genoeg, geen 10 à 20! Iedereen koopt ze voor je en voor je het weet ligt je hele huis vol… Als je kleintje nog niet veel kan is dit perfect om mee te knuffelen (1 – 4 maanden)
 • Activiteitenspiraal / -knuffel – Sowieso een must voor in de buggy of gewoon voor thuis. Ons ventje is een echte pruller en die activiteitenspiraal was daarvoor ideaal (1 – 5 maanden)
 • Chicco Baby Gym Duo – Hier heeft ons monster zich in uitgeleefd! Echt de moeite waard! (2 – 4 maanden)
 • Speelmat – En dan het liefst zo eentje met een boog, zo fascinerend! Je kan ook denken: ‘ik leg mijn kindje gewoon in het park’. Dat kan natuurlijk ook, maar zo’n speelmat is lekker hanteerbaar voor als je ergens op bezoek gaat waar het niet “babyproof” is. Je hebt trouwens ook echte draagbare matten die je kan dichtritsen. (2 – 5 maanden)
 • Rammelaars – Je hebt ze in alle vormen en kleuren! Maar voor ons mannetje is de sleutelbos echt het einde! (2 – … maanden – Hij is nog steeds in de ban van de sleutels)
 • Knuffels – Hier ben ik zo blij om! Als ik één zwak heb (as if) dan zijn het wel knuffelberen! En ons monstertje is een echte knuffelaar. Woohoo! Maar *nota aan mezelf* hou je in! Overdrijf niet (3 is volgens mij al genoeg) (3 – … maanden)
 • Speelset met geluid – Wij hebben (onder andere) de sprekende boerderij van Chicco! Zolang er maar véél knopjes en véél geluidjes aanzitten 🙂 (4 – … maanden)
 • Tomy octopals – Ik zou hier eender welk badspeelgoed kunnen zetten maar deze octopusjes zijn echt wel geweldig! Met hun zuignapje kan je ze op de badrand kleven en dan slaat het monster ze met alle plezier ervan af. Het beste badspeelgoed ooit! (4 – … maanden)
 • Oball Obounce Activity Center & Jumper – Dit had ik van mijn vriendinnen gekregen en ik ben eerlijk, ik had er mijn bedenkingen bij (zo groot en zo duur). Maar ik had het dus mis! Nog voordat ons monster groot genoeg was, volgens de handleiding, kon hij er niet aan weerstaan! (5 – 9 maanden)
 • Bal – Ballen zijn altijd goed, perfect om samen mee te spelen en ze zorgen gegarandeerd voor veel plezier! (5 – … maanden)
 • Autootjes – Jep, autootjes. Ik kom er niet onderuit, autootjes zijn de max. Hoe groot of hoe klein ze ook zijn, er wordt meer gereden 🙂 (6 – … maanden)
 • Loopwagentje – Zodra ze die eerste stapjes willen zetten, is zo’n wagentje wel de moeite. Wij hadden de Baby Walker Pinguin van Chicco, eentje die niet om kan vallen! (9 – 13 maanden)
 • Telefoon – De telefoon kan natuurlijk niet ontbreken. Ons zoontje heeft zoveel diepgaande conversaties (waarin wij vaak mee moeten doen), dat een telefoon echt geen overbodige luxe is 😉 (9 – … maanden)
 • Kartonnen boekjes – Hier had ik wel even een Oh-momentje, ik vond dat het vrij lang duurde voordat het monster enige interesse toonde in het boekjes-kijken. Maar dat is helemaal verdwenen en nu komt hij met veel trots dingen tonen die hij in de boekjes ziet! (10 – … maanden)
 • Trompet – Opgroeiend in een muzikale familie is een muziekinstrument (bijna) verplicht. En oh wat is hij fier als hij geluid uit zijn trompetje krijgt! Dit is misschien wel een van de schattigste dingen ooit! Het trompetje is trouwens van Ambi Toys (10 – … maanden)

Nu kan ik natuurlijk ook een paar zaken opnoemen waar hij (tot de leeftijd van 1 jaar) niet zo veel aandacht aan heeft besteed, hij heeft er wel mee gespeeld, maar eigenlijk was het een beetje overbodig.

Te veel knuffels en doekjes (cadeautjes), een activiteitenmat zonder boog, stapelblokken, te veel stoffen boekjes, Duplo (dat komt nog!), activiteiten setjes met te weinig muziekjes en knopjes (te eentonig),…

Voor een aantal van dit speelgoed is ons monster dus nog te klein, maar het stond al wel in de speelkamer… één goede tip: stal niet te veel speelgoed uit (en zeker niet datgene waar hij nog te klein voor is) want dan zal hij vooral veel rommel maken en niet weten waar hij eerst mee moet spelen!

Met een mand/kist vol speelgoed kan je natuurlijk nog altijd niet verwachten dat je kindje zich alleen content doet. Hij zal zich wel even alleen kunnen amuseren maar het is veel leuker als iemand (mama en/of papa) meedoet!

Wat zijn volgens jou de favoriete speeltjes van je kleintje(s)?

Veel speelplezier!

x R x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d