Reviews

Is houten speelgoed nu zoveel beter?

Kinderen en technologie, onvermijdelijk?

Vroeger was alles beter. En welke generatie ook. Vroeger zal het altijd beter zijn. En hoe ver we ook met de technologie zijn, ergens willen we ons kind toch technologie-vrij opvoeden, net zoals vroeger.

Alhoewel er volgens mij twee kanten zijn: de houten-speelgoed-kant en de snufjes-kant.

Ik bevind me ergens in het midden. Ik gruwel van zombie-televisie-kijkende kinderen, maar ik wil ook geen wereldvreemde kinderen. A thin line to walk!

Want, waar trek je de grens?? Mensen die speciaal spelletjes op hun tablet zetten voor hun kinderen, verklaarde ik voor gek… Allé wie doet zoiets nu? Ondertussen begint het monstertje al spontaan te zingen als hij mijn IPad ziet liggen… Ergens is het dus misgegaan. Maar als jij ook één van die knotsgekke ouders bent: My Baby Firework… Een eeuwigdurend deuntje en ronddraaiende schijven die je met één vinger kan doen ontploffen!

Tegen elektronisch speelgoed heb ik weliswaar geen bezwaar, ze blijven alleen snel haperen. Ons kleintje is dol op knopjes en muziekjes, maar kan soms ook nogal ruw zijn. KNAL! Zijn speelgoed telefoontje maakt daardoor alleen nog maar een brommend/ratelend geluid (wat niet erg is aangezien ik de liedjes toch vanbuiten ken…)

Dus ik ben blij dat ons monster zich ook amuseert met een houten blokkentrein, die weliswaar wel hard kan aankomen, maar tegen een stootje kan!

Wat ik stiekem soms wel jammer vind is dat ons zoontje geen televisie kijkt. Niet dat hij iets mist ofzo, maar gewoon dat wij eens wat rust hebben.

Mijn man zegt vaak dat ons zoontje maar 2 standen heeft: slapen of actie. Niets daartussen. Geen ééééén rustmomentje. (De afstandstandsbediening is jammer genoeg wél een daverend succes)

Het is zalig om hem bezig te zien, maar wanneer hij voor de 8ste keer op de tafel klimt is het wel genoeg. Dit laten we natuurlijk niet toe maar de geniepigaard vind telkens weer een manier om ergens bovenop te klimmen… En dan wil je even gewoon wat rust door hem bijvoorbeeld eventjes voor de tv te zetten.

Maar nee, geen vierkante oogjes voor dit mannetje! En misschien maar goed ook. Ik hoop dat dit zo blijft en dat hij later liever met zijn fiets door de tuin ravot dan voor de televisie/computer zit.

Waarschijnlijk zal ik hem wel lichtjes verplichten om samen met mij alle Disney-films te bekijken (zodat ik toch iemand heb die kan meepraten meezingen). A whole new wooooorld!

Ik heb eens ergens opgevangen dat kinderen die heel jong met technologie (lees: computer, tablet, smartphone,…) te maken hebben, niet persé slimmer zijn dan kinderen die liever in de zandbak spelen. Ze zijn er gewoon handiger mee. Hetgeen redelijk eenvoudig ingehaald kan (en zal) worden. Dus voor mij is het niet belangrijk dat ons monster op zeer jonge leeftijd een computer kan gebruiken, vooral niet als hij liever met tastbare autootjes over het tapijt scheurt.

Ik zal hem, als hij dit wilt, wel een beetje kennis laten maken met ‘al’ de technologie in huis. Zoals hem niet verbieden om ook eens aan de tablet te komen, terwijl mama er vaak soms mee bezig is 😉

Een mooi evenwicht tussen “vroeger was alles beter” en “technologie is de toekomst”, is dus wenselijk. Of het ook haalbaar is, dat zal de tijd uitwijzen. Maar de tuin is groot genoeg, de notenboom is beklimbaar, de hond is aaibaar en de driewieler staat klaar (en stiekem heb ik ook een doos met Disney-films klaarstaan) Hakuna matata!

Ik ben er wel nog niet uit in hoeverre ik sociale media kan verbieden. Of het hebben van een eigen gsm. Want ik kan me doodergeren aan mensen bij wie een smartphone aan hun hand kleeft of die tellen hoeveel likes hun bericht al heeft gehad. Ik kan me niet voorstellen dat mijn dag geruïneerd zou zijn wanneer ik “maar” zoveel likes zou hebben. Mijn mond viel dan ook open toen ik ontdekte dat er echt zo’n mensen zijn (in mijn naaste omgeving nog wel!) Seriouslyyyy?!?! Neen, dát verbied ik wel. Of dat zou ik toch willen…

Officieel mag een kind pas een profiel hebben op Facebook vanaf 13 jaar. Natuurlijk zijn er enkele sluipwegen om dit te omzeilen. Maar als ouder ben ik het wel eens met de leeftijdsgrens. Nergens voor nodig.

Al die technologie en mogelijkheden brengen dus ook een heleboel extra zorgen en opvoedingsbeslissingen met zich mee… maar wat is nu het beste? Trial and error dan maar??

 

°Rose doet haar jas aan en gaat met het monster in de SNEEUW spelen! Do you wanna build a snowman?!°

x R x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!