Vertelsels

Is het allemaal goed wat ze op school leren?

Heeft jouw kind al wel eens iets minder leuks op school geleerd?

 

Mijn Bubbel, nu vier jaar, gaat al even naar de kleuterklas. Een plaats waar hij ongelofelijk veel dingen bijleert. Ik sta er elke dag weer van verstomd hoe snel een kind dingen leert. Soms sta ik er ook echt van versteld wat ze al kunnen op vier jaar. Toen ik nog kinderloos was (en slank en twee vrije handen had, °zucht°, ik dwaal af) dacht ik dat kinderen van vier jaar amper een zin konden maken en nog speelden met blokken en goeroe gaga riepen!

 

In ieder geval, op school leren ze veel… zeer veel… en heel soms ook iets tè veel. Zo kwam Bubbeltje gisteren thuis, goedgezind, en al zingend. Op zich klinkt dat allemaal leuk, maar toen ik toch even luisterde naar wat hij precies zong hoorde ik dit:

“Kind van de duivel, nah nah nah nah, kind van de duivel, … ”

Telkens opnieuw…

En opnieuw

En opnieuw…

 

Nou, daar zit ik dus niet op te wachten!!

En vorige week kwam hij thuis en beweerde hij dat een meisje in de klas “what te fuck” mag zeggen van haar papa.

Oh, en vandaag? Wel vandaag wist hij me te vertellen dat mannen ook met mannen kunnen trouwen én kindjes kunnen krijgen.

Shit…

Daar sta je dan met je verhalen over een jongen en een meisje die trouwen en als ze genoeg knuffelen een kindje krijgen. Zal ik dan ook maar gelijk Ketnet opzetten met die nieuwe Dokter Bea?

 

Ik weet het niet goed… ik vind dat een kind niet hoeft te vloeken, ik vind ook dat een kind niet mee hoeft te kunnen rappen of zingen met bepaalde liedjes (you know vast wel welke ik bedoel). Ik vind ook dat een kind nog in Sinterklaas mag geloven en dat een kind nog niet alles hoeft te weten over, you know, the babymaking stuff.

Als ik het zo opschrijf vraag ik me af als ik bekrompen ben. Of kortzichtig? Ik hoor ook weer mijn moeder praten met haar “mijn dochter hoeft nog niet… daar is ze nog veel te jong voor” betuttel…

 

Maar is het allemaal nodig? En beseffen ouders dat hun kind misschien grappig is als het thuis luid kan vloeken, maar dat dit kind dat ook aan andere kinderen leert op school? Dus als elk kind een grappig, maar in mijn ogen een “slechte” gewoonte, mee naar school neemt, dan heeft jouw kind straks ineens twintig “slechte” gewoontes!!

 

Hoe vaak ik hier wel eens hoor: “maar mamaaaaa, X mag dat wèl!” of “Maar X doet dat ook!”

En dan moet ik altijd maar zeggen: “maar wij doen dit niet!” en dan voel ik mezelf zo vervelend!

Ik zal eens wat zaken opnoemen waarmee Bubbel mee naar huis kwam en waarvan hij beweerde dat een ander kindje dit wèl mocht en die ik vervolgens moest ontkrachten of zeggen dat “wij dat niet doen”:

 • de korstjes van het brood niet opeten
 • alle groene groenten niet opeten
 • zand eten
 • what the fuck zeggen
 • Hou je mond zeggen
 • de jas op de grond gooien
 • cola drinken
 • frisdrank mee naar school nemen
 • met een geweer schieten (een echt)(@Rose, niet iedereen heeft sportschutters als ouders en daarbij, is vier jaar niet nog te jong, ook voor jullie? I rest my case)
 • je middenvinger opsteken naar de politie
 • naar Star Wars, Superman en weet ik wat nog mogen kijken of TV (What happened with Mickey Mouse???)

 

En natuurlijk zitten er vast ook verzonnen zaken tussen, want kinderen zijn creatief, maar ik zou er toch voor willen ijveren dat we onze kinderen allemaal een beetje netjes opvoeden en dat “volwassenen-gedrag” dus nog gerust een beetje achterwege mag blijven. Dus nee dank u aan vuile praat, stoute handbewegingen, voze liedjesteksten en andere zaken.

En nee dank u aan teveel informatie over babymaking, sinterklaas en de mama’s en de papa’s van een andere kindje!

 

En natuurlijk is er ook een positieve kant… Doordat ze sommige dingen bij andere kinderen zien en nadoen kan je dit thuis bespreekbaar maken en uitleggen waarom iets wel of niet kan. Maar toch…  😉

 

Lang leve de opvoeding!

 

°Alice stoot haar teen tegen de kast en roept “godverdomme” en bedenkt dat “asjemenou, potvolkoffie” misschien nog geen slecht idee is om aan te leren°

 

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d